Comunicat de presa. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR)

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania atentioneaza publicul cu privire la avocatii falsi

Uniunea Națională a Barourilor din România atenționează publicul cu privire la avocații falși

 

Luând act de informațiile apărute în spațiul public,  potrivit cărora falsul medic italian, Matteo Politi, ar fi fost ajutat de  un ”avocat” pentru obținerea documentelor necesare practicării profesiei de medic în România,

Uniunea Națională a Barourilor din România face următoarele precizări:

Feldrihan Florentina-Laura (persoana citată de presă ca fiind ”avocatul” care l-a ajutat pe falsul medic)  nu este avocat. Acest nume nu apare în tabloul avocaților din România, singurul document oficial care atestă calitatea de avocat.

Fără a formula vreo acuzație asupra persoanei sus citate, care beneficiază de prezumția de nevinovăție, pe această cale  dorim să atenționăm publicul cu privire la falșii avocați care continuă să opereze pe teritoriul  țării noastre, în ciuda Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție  nr. 15 din 21 septembrie 2015, care arată foarte clar că:  “Fapta unei persoane care exercită activități specifice profesiei de avocat în cadrul unor entități care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, constituie infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități prevăzută de art. 348 Cod penal.”

Această decizie a clarificat ilegalitatea barourilor paralele, însă, în fapt, acestea, precum și alte grupări organizate de falsificare a titlurilor profesionale continuă să existe, diversificându-și mijloacele infracționale.

De asemenea, reiterăm adresa Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale, din 1.11.2018, privind, cităm: ”… o rețea de falsificare de documente care are ca scop obținerea atestării calității de avocat pe teritoriul spaniol pentru cetățeni din spațiul Uniunii Europene, în special cetățeni italieni.”

În concluzie, dorim să recomandăm publicului să verifice persoana care se prezintă ca avocat în tabloul avocaților, singurul document oficial care poate atesta această calitate, instanțele la care au dreptul să pledeze avocații, precum și situația la zi a acestora: dacă sunt activi (stagiari sau definitivi), suspendați sau incompatibili.

Contact:  av. Monica Cercelescu, coordonatorul Departamentului de Comunicare al UNBR

Email: monica.cercelescu@unbr.ro