Mesajul adresat de Corpul avocatilor romani cu ocazia Zilei Justitiei – 2017

M E S A J  adresat de Corpul avocatilor romani cu ocazia Zilei Justitiei-2017     "Ziua Justitiei-2017" se sarbatoreste sub vremuri in care provocarile la care este supusa Justitia au dobandit un caracter de permanenta si provin din cele mai neasteptate surse. Este nerezonabil sa credem ca intr-un anumit termen vor fi rezolvate toate problemele […]

M E S A J

 adresat de Corpul avocaţilor români cu ocazia Zilei Justiţiei-2017  

 

"Ziua Justiţiei-2017" se sărbătoreşte sub vremuri în care provocările la care este supusă Justiţia au dobândit un caracter de permanenţă şi provin din cele mai neaşteptate surse.

Este nerezonabil să credem că într-un anumit termen vor fi rezolvate toate problemele şi cei care servesc justiţia (magistraţi, grefieri, personal de specialitate şi personalul auxiliar din justiţie), inclusiv profesiile conexe acesteia (avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi, traducători, interpreţi etc.) îşi pot vedea de treabă liniştiţi !

Într-o lume în care trecutul ne apasă, iar viitorul ne îngrijorează, fără devotament, fără pasiune şi profesionalism este greu de răzbit. Fără legi simple, clare şi stabile este dificil să înţelegem prezentul !

Împărtăşim preocuparea comunităţilor de profesionişti din justiţie de a identifica soluţii corecte pentru chestiunile ce frământă societatea la un moment dat !

Viaţa impune postulatul potrivit căruia profesioniştii aplicării dreptului prin sistemul instanţelor judecătoreşti trebuie să înveţe să lucreze împreună cu toţi cei care contribuie la înfăptuirea justiţiei. Numai astfel depăşim arătatul cu degetul şi învinovăţirea altcuiva, când este vorba despre domeniul aplicării dreptului !

Profesiile juridice trebuie şi  pot să-şi asume responsabilitatea comună de punere în practică a legii prin respect reciproc şi cu respectarea eticii fiecărei profesii.

Este spre Binele Justiţiei pentru apărarea valorilor Binelui Public, pentru întărirea încrederii publice într-o justiţie egală, realizată numai pe baza legii !

Mai mult ca oricând este nevoie de aşezarea temeinică a raporturilor dintre instituţiile care plămădesc şi realizează Dreptatea: Magistratura şi Baroul, deopotrivă şi în conlucrare cu Consiliul Legislativ şi Facultăţile de drept !

Chiar dacă nu mai putem face planuri pe termen lung întrucât imprevizibilitatea şi hazardul sunt caracteristici ale vremurilor pe care le trăim, putem avea o viziune a ceea ce vrem să fim pe termen lung. O astfel de viziune unitară o poate da numai unitatea profesiilor indispensabile realizării justiţiei !

Cu speranţa că ne vom regăsi în astfel de Proiecte comune, în care să credem şi să conlucrăm constructiv, cu ocazia "Zilei Justiţiei-2017", Avocaţii urează tuturor magistraţilor, grefierilor, personalului de specialitate şi celui auxiliar din justiţie, multă sănătate şi putere pentru că este nevoie de perseverenţă şi credinţă pentru a ne bucura de Dreptatea în care, cu adevărat, credem!

 

            Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România

            av.  Gheorghe Florea