Publicam solicitarea d-lui prof. univ. dr. av. Corneliu-Liviu Popescu prin care reia unele propuneri anterioare adresate Congresului avocatilor privind interdictia ca un avocat sa fie membru al personalului care isi desfasoara activitatea acoperit in cadr

Publicam solicitarea d-lui prof. univ. dr. av. Corneliu-Liviu Popescu prin care reia unele propuneri anterioare adresate Congresului avocatilor privind interdictia ca un avocat sa fie membru al personalului care isi desfasoara activitatea acoperit in cadrul organelor de stat...

Publicăm solicitarea domnului prof. univ. dr. av. Corneliu-Liviu Popescu din 29 mai 2019, înregistrată la UNBR la nr. 177-DIV-2019 din 29 mai 2019 prin care reia unele propuneri anterioare adresate Congresului avocaÈ›ilor din anii 2014 È™i 2016 privind modificarea Statutului Profesiei de avocat, în sensul introducerii exprese, cităm: ”…interdicÈ›iei ca un avocat să fie membru al personalului care își desfășoară activitatea acoperit în cadrul organelor de stat cu atribuÈ›ii în domeniul securității naÈ›ionale sau al structurilor ministeriale interne de informaÈ›ii, poliÈ›ist lucrând sub acoperire, investigator sub acoperire, ca lucrător operativ din cadrul poliÈ›iei judiciare sau ale organelor de stat care desfășoară activități de informaÈ›ii, colaborator cu o altă identitate decât cea reală al organelor de urmărire penală, informator al organelor de urmărire penală sau informator al poliÈ›iei” È™i a introducerii exprese a îndatoririi avocaÈ›ilor de a depune o declaraÈ›ie în sensul că nu fac parte din categoriile enumerate mai sus, inclusiv prin modificarea dispoziÈ›iilor Legii nr. 51/1995.

Din actele aflate în arhiva UNBR rezultă că solicitările menționate în scrisoarea de mai sus au fost date publicității și au fost aduse la cunoștința organelor profesiei. S-a recomandat ca în condițiile Legii nr. 25/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, membrii organelor de conducere a profesiei să aibă în vedere solicitările / recomandările făcute de către domnul prof. univ. dr. av. Corneliu-Liviu Popescu.

Din verificările făcute în Registrele de evidență ale UNBR, rezultă că Președintele UNBR av. Florea Gheorghe a depus declarația autentificată nr. 388 din 11 mai 2017.

DeclaraÈ›ia a fost înregistrată la UNBR conform procesului verbal din 11.05.2017 (reprodus AICI în extras). DeclaraÈ›ia – în extras – poate fi consultată AICI.