"Șapte criterii dupa care recunosti un avocat bun" – Cristian CHINA-BIRTA – joi, 20 decembrie 2018

"Șapte criterii dupa care recunosti un avocat bun" - Cristian CHINA-BIRTA - joi, 20 decembrie 2018

ȘAPTE CRITERII DUPĂ CARE RECUNOȘTI UN AVOCAT BUN

Cristian China-Birta – joi, 20 decembrie 2018

Un avocat bun pare a fi un fel de chestie aspirațională în România. Cel puțin așa arată niște studii pe care le-am citit recent. Și care m-au pus pe gânduri. În sensul că, din interacțiunea mea cu câțiva avocați, pe diferite spețe, modul în care am văzut eu această meserie nu se ”pupă” de nici o culoare cu rezultatele acelor studii.

Așa, ca exercițiu, ca să înțelegem în context, imaginați-vă o Românie fără avocați. Căci așa înțelegem cel mai bine importanța cuiva sau a ceva, dacă ne imaginăm că nu mai există.

În mare, studiile arată că românii percep avocații ca fiind a treia meserie importantă în societate (după medic și profesor). Ceea ce este un fel de laudă pentru această meserie. Doar că aceleași studii arată că românilor nu le prea plac avocații, principalul motiv fiind că îi consideră prea… scumpi.

Bine, asta cu ”scump” putem să o discutăm în legătură cu orice produs sau serviciu. Pentru că nu există ceva ”scump” așa, suspendat în eter. Ci se dă ”verdictul” în funcție de alte prețuri, de câți bani ai în buzunar și, mai ales în cazul unor servicii precum cele juridice, de ce te ajută să eviți.

Altfel spus, din perspectiva celui de-al treilea criteriu, un avocat bun te ajută, după caz, să nu plătești o amendă mare sau să scapi de o acuzație care te-ar putea marca pe viață (inclusiv la nivel financiar) sau să te salveze de un dosar penal (vezi cazuri de oameni dați afară de la serviciu după un astfel de verdict, deci bani pierduți și viața dereglată) sau pur și simplu să te ajute să nu intri închisoare.

Este scump un avocat bun care să te ajute în situațiile de mai sus? Faceți un calcul. Într-o parte feeul avocatului, în cealaltă parte cât ați fi plătit/pierdut dacă avocatul nu v-ar fi ajutat. Doar gândiți-vă un pic la asta.

Nu intrăm în detalii acum, promit că voi reveni cu articol amplu despre statutul avocatului, ca să îi zic așa, generic. Și despre percepția românilor despre această meserie.

Cum recunoști un avocat bun?

În schimb, ca să rămân într-un registru practic, am zis să vă spun cum vă puteți mări bine de tot șansele să bateți palma cu un avocat bun. Cu accent pe ”să vă măriți șansele”. Pentru că nimeni nu vă poate garanta că, respectând cele de mai jos, o să găsiți un avocat bun, unul care vi se potrivește.

Sunt multe variabile aici, care țin inclusiv de complexitatea dosarului pe care îl aveți sau de chimia pe care o aveți cu avocatul (uneori, chiar dacă este foarte bun, nu reușești să relaționezi cum trebuie cu el).

Așadar, cele 7 criterii de mai jos sunt un fel de checklist, care să vă ajute măcar să demarați o relație reciproc avantajoasă. Altfel spus, dacă nu treceți prin pașii de mai jos, prin TOȚI pașii de mai jos, există șanse ca ceva să nu meargă cum trebuie.

Să fie membru UNBR – Uniunea Națională a Barourilor din România. Foarte important! Pentru că altfel avocatul nu are dreptul legal de practică! Cum se poate verifica asta?

Să încheie actele legale necesare: contract, factură, chitanță, care să conțină prevederi clare și să explice detaliile colaborării. Transparența de care dă dovadă este încă un semn că relația are mari șanse să funcționeze.

Să fie recomandat de persoane în care aveți încredere. Pentru că și în acest domeniu recomandarea personală funcționează cel mai bine. De fapt, mai ales în acest domeniu!

Să fie specializat în domeniul speței în discuție. Una este să fie specializat în divorțuri și alta este să fie specializat în falimente sau în drept penal. Un avocat bun nu este cel care se pricepe la toate, atenție!

Să aibă o abordare echilibrată, să pună în balanță posibile evoluții ale cazului, nu să facă promisiuni foarte optimiste, fără a fi la curent cu detaliile.

Să vă ceară să îi dați toate informațiile pe care le aveți, chiar dacă unele dintre ele sunt dureroase pentru voi sau dacă vă pun într-o postură neplăcută. Este foarte important să aveți o relație deschisă cu avocatul, care este, conform legii, confidențială. Atenție: cu cât ascundeți informații de avocat, cu atât vă măriți șansele ca ceva să nu meargă bine!

Să vă avertizeze de la începutul colaborării sau pe parcurs, când evoluția cazului o cere, că rezultatele urmărite și posibil de obținut s-ar putea să fie mai mici decât costurile estimate. Se întâmplă de multe ori asta. Așa că să fiți deschis la astfel de posibilități, nu înseamnă că avocatul a încercat să vă păcălească.